Miten siivouspalvelumme minimoi ilmastohaitat?

Siivousyritysten vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon ajatellaan usein pelkästään siivouksessa käytettävien kemikaalien kautta.

Aivan varmasti silläkin on oma merkityksensä ympäristömme kannalta ja mekin tarjoamme kemikaalivapaata siivousta (ekologinen siivous) joko biohajoavien pesuaineiden kautta tai kokonaan ilman puhdistusaineita.

Liian usein eräs siivouspalveluiden tuottama huomattava rasitus ympäristölle jätetään kokonaan huomiotta.

Se on henkilöautolla ajaminen.

Siivouspalveluiden työntekijät starttaavat autonsa lukemattomia kertoja päivänsä aikana ja seisovat sen lisäksi tuntikausia kaupunkien liikennevaloissa. 

Tyhjäkäynnillä olevat ja jatkuvasti starttaavat autot lisäävät ympäristökuormaa merkittävästi.

Miten siivouspalvelumme on vuosia pyrkinyt minimoimaan haitalliset ilmastovaikutuksensa liikkumisessa siivouskohteesta toiseen?

1. Olemme lähisiivous

Toimialueemme on rajattu Tampereen keskustaan. 98 % asiakkaistamme sijaitsee aivan Tampereen ydinkeskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä.

Meidän ei tarvitse liikkua kauas siivoamaan. Hyvin todennäköisesti olemme siivouskohteestamme alle 3 kilometrin päässä.

2. Yrityksellämme on vain yksi auto

Luit oikein.

Meillä on yksi työkäytössä oleva auto. Joka on olemassa yrityksen tarpeisiin pääasiassa siivoustarvikkeiden ja -koneiden satunnaiseen kuljettamiseen siivouskohteisiimme.

Tiesitkö että ajamme työajoa päivässä keskimäärin 5 kilometriä? Osaatko sanoa jonkun muun siivouspalvelun joka pystyy samaan?

Tämä koskee niitä tarvikkeita, joita emme voi kantaa mukanamme helposti. Useiden autojen pitäminen lisää autojen käytön tuottamia päästöjä. 

Tämän päälle tulee luonnollisesti autojen alkuperäinen valmistus, kuljetus, renkaat, öljynvaihdot jne.

3. Jokaisessa siivouskohteessamme on omat välineet

Meillä ei ole mitään syytä kuljettaa siivoustarvikkeita kohteesta toiseen useilla eri autoilla joka päivä. 

Paitsi että kulkeminen kaikkialle itsessään lisää päästöjä, tarvikkeiden kuljettaminen tuo lisäpainoa autoon, joka puolestaan lisää polttoaineen kulutusta entisestään.

Siivouspalvelun näkökulmasta siivoustarvikkeiden ostaminen joka kohteeseen voi tuntua kalliilta, mutta se on vain yksi näkökulma. 

Nykyiset ammattikäyttöön tehdyt siivousvälineet kestävät vuosikausia. 

Kun aloitamme uuden kohteen, kysyn asiakkaaltamme, onko joitakin välineitä joita voimme halutessamme käyttää. 

Miksi ostaisimme uuden imurin yhden kynnysmaton imuroimiseksi ja asiakkaan imuri olisi käyttämättömänä nurkassa?

Miksi hankkisimme siivoustarvikkeet tuplana jos asiakkaan välineet ovat aivan toimivat?

Lisäksi imurit painavat ja niiden kuljetus lisää ympäristötaakkaa. Imurin kylmäsäilytys talvisin siivouspalvelun autossa ei tee hyvää imurin koneistolle ja johdoille. 

Tämä vaatii hankkimaan uuden imurin nopeammin (taas se ilmastotaakka). Sen lisäksi kylmäsäilytetty imuri aiheuttaa sähkölaitteena työturvallisuusriskin ja lisää vaaraa kaatua portaissa.

Meillä on joitakin välineitä, joita olemme käyttäneet koko yrityksen toiminnan ajan (20 vuotta). Jos siivouskohteemme loppuu ja joudumme noutamaan tarvikkeemme pois, käytämme niitä edelleen. Emme heitä käyttökelpoista tavaraa roskiin.

4. Emme matkusta kauas huoltamaan ja pesemään tarvikkeitamme, koska meidän ei tarvitse

Siivouspalveluilla on usein toimistoja ja varastoja laitakaupungilla ja teollisuusalueilla. Näihin matkustetaan autolla päivittäin erikseen.

Toimintatapamme mahdollistaa ylimääräisten toimitilojen minimoinnin. Suomeksi tämä tarkoittaa että niitä ei ole. 

Emme varastoi ja vuokraa erillisiä tiloja koneita varten, joita käytetään harvoin. Vuokraamme satunnaisesti tarvitsemamme siivouskoneet.

Varsinainen varastotilamme on noin 1,5 neliön kokoinen. Se on riittänyt oikein hyvin. Tilan lämpötilakin on reilusti alle huoneenlämmön.

Vuokraamme koneet joita tarvitsemme hyvin harvoin. Miksi kuljettaisimme niitä autoissamme ympäri kaupunkia?

Huollamme siivousliinat ja muut huoltoa kaipaavat tarvikkeet aina yhteiskäyttöisillä koneilla.

Ostamme toisinaan pesupalvelut ulkopuolisena palveluna, koska omistaminen ei ole aina järkevä ratkaisu. Emme osta yhtäkään pesukonetta tai muutakaan konetta kuljeteltavaksi tai komeron nurkkaan pölyttymään.

5. Tuemme voimakkaasti työntekijöidemme autottomuutta käytännön toimilla

Maksamme työntekijöillemme kaikki tarvittavat matkat siivouskohteesta toiseen julkisilla kulkuneuvoilla. Näin olemme toimineet jo monet vuodet.

Tästä ei koidu mitään lisäkuluja asiakkaillemme. Tosin niitä matkoja ei juuri ole koska pääasiassa liikumme polkupyörällä ja kävellen. Tämä johtuu jo mainitusta kohdasta 1.

Kun valitset meidän siivouksemme, valitset yhteistä ympäristöämme kunnioittavan siivouksen. Me kaikki hengitämme samaa ilmaa.

Lue lisää lähisiivouksistamme Tampereelle